Pesach Matzah U’Maror

רבן גמליאל היה אומר כל שלא אמר שלשה דברים אלו בפסח לא יצא ידי חובתו ואלו הן פסח מצה ומרור וכו‘” (פסחים קטז עא).

הנה יש לתמוה לכאורה, מנא ליה לרבן גמליאל טעמא דמצה ומרור עד שקבע דמי שלא אמר טעמים אלה לא יצא ידח סיפור יציאת מצרים, והלא נחלקו רבי יהודה ורבי שמעון אם דרשינן טעמא דקרא (במ קטו עא, סנהדרין כא עא) וקייל כרבי יהודה דלא דרשינן טעמא דקרא (רמבם פג ממלוה הא ופג ממלכים הב), ואכ מי לידנו יתקע דאלה אכן טעמא דקרא.

ואף שכתב הבח (אוח סימן חוסימן תרכה) דכל שהטעם מפורש בקרא צריך לכוון טעם זה בקיום המצוות, ובדרכו כתב דיש לכוין במצות סוכה שהיא זכר לענני הכבוד שנאמרלמען ידעו דורותיכם כי בסכות הושבתי וכו‘” וכך גם בציצית דכתיב בהלמען תזכרו ועשיתם את כל מצוותי“, וכך גם בתפילין דכתיב בהןלמען תהיה תורת הבפיך“, אין בדבריו כדי לישב קושיתנו אלא רק כדי להעצימה ולהגדילה, דאתל דטעמי פסח מצה ומרור מפורשים בתורה אכ למה לא כתב הבח גם במצוות אלה דיש לכוון בקיומן, דאף דאמרינן בסדר ההגדה פסח מצה ומרור שאנו אוכלים על שום מה, עדיין צריך לאשמעינן שיש לכוון כן בשעת קיום מצוות אלה. אלא דבאמת אין טעמים אלה מפורשים כלל, דבשלמא בקרבן פסח אפשר שאכן הטעם מפורש דהלא כתיבואמרתם זבח פסח הוא להאשר פסח על בתי בני ישראל במצרים” (שמות יב כז) הרי מפורש בקרא שקרבן זה זבח הוא להעל שפסח, אך במצה לא כתיב אלא סיפור דבריםויאפו את הבצק וכו‘” (שמות יב לט) אך אין רמז בקרא דמשום כך נצטווינו לאכול מצה, וגם במרור לא מצינו דמה דכתיבוימררו את חייהם” (שמות איד) נתינת טעם הוא למצות מרור, והדרא קושיא לדוכתא.

והנה בהגדה של פסח דברי שאול להגריש נטנזאהן וכן בביכורי יעקב (סימן תרכה סקג) כתבו לפרש את דברי רג דכל שלא אמר שלשה דברים אלו לא יצא ידחדהיינו שלא יצא מצות אכילת פסח מצה ומרור, וביארו לפי דברי הבח הנל דכל שהטעם מפורש בתורה כונתה מעכבת והוא הדין בשלשת אלה, אך לענד שתיקת הבח מעידה כמאה עדים דהלכה זו לא נאמרה אלא בציצית תפילין וסוכה ולא בפסח מצה ומרור. ומפשטות דברי הראשונים נראה דכונת רג שלא יצא ידח הגדה ולא ידח פסח מצה ומרור, (אמנם מדברי הרמבן במלחמות ריש מסברכות [געא מדהר] משמע לכאורה הבנתו דרג מיירי במצות פסח מצה ומרור ולא במצות סיפור יצימ אך עיין מה שנתבאר לקמן). אך באמת טעמא בעי, דאם אכן אלה הם טעמי המצוות הללו למה אין צריך לכוון בהם טעמים אלה.

ולכאורה נראה דשאני טעמים שנתפרשו להדיא בתורה כציצית תפילין וסוכה מטעמים שלא נתפרשו כגון מצה ומרור, אך עדיין צע מפסח דלכאורה טעם המצוה נתפרש להדיא כמבואר לעיל.

ונראה ברור בזה דיש להבחין בין טעם לבין תכלית, ועד כאן לא חידש הבח שצריך כונה אלא כאשר התורה פירשה את תכלית המצוה, וכל הני דכתיב בהו למען ידעו, למען תזכרו, למען תהיה, הרי פירשה תורה דכל תכלית מצוות אלה להביא את מקיימיהן לידיעה והשגה מסויימת, ומשוכ צריך לכוון לענינים אלה משום שלימות המעשה, משאכ בטעמי המצוות דלא שייכי לשלימות המעשה, ודוק בזה כי ברור הוא לענד.

ונראה ראיה לדרכנו, על מה שיש לדקדק בלשון הבח בשני מקומות, שהתבסס על מה שכתוב בפרשת ציצית (במדבר טו מ‘) “למען תזכרו ועשיתם את כל מצותי“, ולמה לא הביאו את הכתוב לפני כן (פסוק לט) “והיה לכם לציצית, וראיתם אותו וזכרתם את כל מצות הועשיתם אותם“, דהלא אף בפסוק זה מבואר שטעם מצות ציצית לזכור את מצות הולעשותם, ולמה דילג על פסוק זה וציטט את הכתוב אחריו.

ועכ דשאני טעם מתכלית, ורק כאשר כתיב למען, ידעינן שזו תכלית יעודה של מצוה זו, ודוק כי נכון הוא.

והנה מלבד מה שצב בעיקר מימרא דרג מנל דאלה טעמי מצה ומרור, יש לעיין עוד במה דמבואר שם (קטו עב) “בלע מרור לא יצאופירש הרשבםדמשום הכי קפיד רחמנא למרר פיו של האוכל זכר לוימררו את חייהם“. הרי לן הילכתא פסיקתא באכילת מרור שמושתת כל כולו על טעם מצות המרור, וצב מנל טעם זה.

ונראה בזה, דהנה שתי דרכים כתבו הראשונים בכל עיקר הלכה זו שחידש רבן גמליאל, דכל שלא אמר גדברים אלה לא יצא ידח, התוסשם כתבו דילפינן מדכתיבואמרתם זבח פסח הוא לה‘” הרי שצריך אמירה לפרש מצות הפסח, ומצה ומרור איתקשו לפסח, ובשבלי הלקט (סימן ריח) כתב דילפינן מדכתיבבעבור זה עשה הלי בצאתי ממצריםואמרו חזל בשעה שיש מצה ומרור מונחים לפניך, הרי שצריך לפרש ענין הפסח המצה והמרור המונחים לפניו עיש.

ולפי שני הדרכים נראה דכיון שנצטווינו לפרש מצוות המצה והמרור עכ דנמסר הדבר לחכמים לפרש וליתן טעם במצוות אלה, דאיך נפרש את אשר אין אנו יודעים. ואם כך גדרה של מצוה זו דסיפור יציאת מצרים לפרש בה מצוות אלה עכ דבכלל המצוה שחכמים נצטוו לפרש טעמי המצוות האלה ברוח קדשם ועומק בינתם, ודוק בזה. (ועיין מה שנתבאר בכל עיקר גדרנמסר הדבר לחכמיםבמנחת אשר דברים סימן מז).

אמנם בגוף דברי רבן גמליאל יש בדברי הראשונים בית אב להבנת האחרונים הנל. עיין ברמבן במלחמות ריש ברכות (בעב מדהר) שכתב דאף דאמר רג שלא יצא ידחכל שלא אמר שלשה דברים אלו בפסח לא יצא ידח ולא שיהא צריך לחזור ולאכול פסח מצה ומרור“. ולכאורה מוכח מדבריו דאכן לא יצא ידח פסח מצה ומרור, אלא שאין הכונה שלא יצא ידח כלל אלא שלא קיים מצוה מן המובחר וכדברי הרן בפסחים שם, דאתל דלא יצא ידח הגדה מה הוא שצריך לחזור ולאכול.

אמנם יש לומר דאף דודאי יצא ידח פסח מצה ומרור הוא שצריך לחזור ולאכול שוב משום סדר ההגדה ומצותה, דכך תקנת אנשי כנהג דצריך לומר פסח מצה ומרור שאנו אוכלים משום מה, ושוב צריך לאכול מינים אלה סמוך לביאור טעמיהם, ודוק.

ועיין עוד בכל בו (סימן נא):

רג אומר כל שלא אמר, כלומר אעפי שיאכל פסח ומצה ומרור לא יצא ידח בלתי באמירה ובהגדה“.

וכעיז כתב באבודרהםסדר ההגדהלפרש מימרא דרגאעפי שיאכל פסח מצה ומרור לא יצא ידח אם לא יאמר שלשה דברים אלו למה הם באים שמצאנו שהכתוב הקפיד באמירה ובהגדה“. וגם מדבריהם משמע דלא יצא ידח פסח מצה ומרור. וזה שכתבו דאעפי שאכל לא יצא ידח עד שיאמר. אך באמת אין בזה הכרח ואפשר דגם כונתם דלא די באכילת פסח מצה ומרור במסגרת ליל הסדר וסיפור יצימ, אלא צריך גם לפרש טעם מצוות אלה בלילה הזה, אך באמת אין זה מדין אכילה אלא משום סיפור יצימ, ודוק בזה.

אמנם אף אם נפרש את דברי הראשונים האלה, דאכן סבירא להו שכונת רבן גמליאל דכל שלא אמר וכולא יצא ידי חובתו מצוות פסח מצה ומרור, נראה פשוט שאין זה ענין לדברי הבח כלל, דהבח מיירי בכוונת מכוון, ומסברא חידש ולא מגזירת הכתוב, אבל רבן גמליאל מיירי בדיבור פה ולא בכונת הלב, ומקרא קא יליף כמבואר לעיל, דבאמת אין דמיון בין פסח מצה ומרור לציצית, תפילין וסוכה כמבואר לעיל. אלא שבפסח מצה ומרור נתחדשה הלכה שאינו יוצא במצוות אלה אלא אם כן הוא מפרש טעמיהם ויסביר כיצד הן קשורות ליציאת מצרים ומצות הסיפור.

ודוק בכל זה.

ועיין במהרשא בפסחים שם בחידושי אגדות דמוכח מדבריו שהבין דלא יצא ידי מצוות פסח מומ, עיש.

ובגוף השאלה, מנל לחדש טעם באכילת מרור, עיין בתוסהראש (בבמ דף צעא) במה שאמרו דאם הבהמה מתרזת דהמאכל מזיק לה מותר לחסמה בשעת חרישה, ותמה בתוסהראש דכיון דלא דרשינן טעמא דקרא מנל לחדש דבכהג מותר לחסום. ותירץ:

אפילו למאן דלא דריש טעמא דקרא לקמן בפרק המקבל דאמר אלמנה בין עניה בין עשירה אין ממשכנין אותה היינו משום דפשטיה דקרא משמע בין עניה בין עשירה, אבל הכא פשיטא דרחמנא לא אזהר אלא לטובתה של בהמה אי משום דמעלו לה אי משום דלא ליצטער“.

הרי דכל דמוכחא מילתא וברור הדבר דזה טעם המצוה, חידשו חכמים הלכה לפי הטעם, וכך נראה בניד דהלא ברור דאין טעם באכילת מרורים בחג אם לא משום זכר לוימררו את חייהם“, ודוק.

ובגוף ענין טעמא דקרא וטעמי המצות עיין מנחת אשר במדבר (סימן נה).

ב

כוונה במצוות שטעמן מפורש בתורה

ידוע מה שכתב הבח (באוח סימן חוסימן תרכה) דמצוה שטעמה מפורש בתורה צריך בה מלבד כונת המצוה הכללית אף שיתכוון לטעם המפורש בתורה. וכתב כן לגבי שלש מצוות, ציצית דכתיב בהלמען תזכרו ועשיתם את כל מצוות ה‘”, תפילין דכתיב בהלמען תהיה תורת הבפיך“, וסוכה דכתיב בהלמען ידעו דורותיכם“.

ונחלקו האחרונים אם כונה זו מעכבת או אינה אלא לכתחלה. דעת הפרי מגדים (מובא במשנה ברורה סימן כה סק טו) דאין כונה זו אלא לכתחלה, ודייק כן מלשון הבח בהלכות סוכה שםלא קיים המצוה כתיקונה אם לא ידע כונת מצות סוכה כפי פשטה“. ודעת הבכורי יעקב (הלסוכה סימן תרכה) דאף בדיעבד כונה זו מעכבת, וכך משמע מלשון הבח בהלציצית שםכי עיקר המצוה וקיומה תלויה בכונתה שיכוין בשעת קיום המצוה“, עיש.

וכבר כתבתי במקא דאף דיש מצוות נוספות שטעמן מפורש בתורה לא צריך בהם שיתכוון לטעמים אלה, דבאמת לא צריך לכוין לטעמי המצוות כלל ואף לא באלה המצוות שטעמן מפורש. ושאני הני תלת שתכליתן מפורשת ולא טעמן, דבשלש אלה מפורש שהמצוות נועדו להביא לשלימות העבודה וזה תכליתן. “למען תזכרו“, “למען תהיהולמען ידעו דורותיכם“. וזה שלא כדעת כמה אחרונים שחידשו דבאכילת פסח מצה ומרור בליל הסדר צריך לכוון לטעמי מצוות אלה המפורשים בדברי רבן גמליאל בפסחים קטוכל שלא אמר שלשה דברים אלו לא יצא ידי חובתו וכו‘”. ודוק בזה כי ברור הוא.

אלא שיש להעיר מהכתוב במצות מצה (דברים טז ג‘) “שבעת ימים תאכל עליו מצות לחם עני כי בחפזון יצאת מארץ מצרים למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים“. הרי שגם במצוה זו כתובלמען תזכור“, ולמה לא מצינו שבאכילת מצה צריך לכוון לטעם זה.

אך באמת לא מדובר בפסוק זה בעיקר מצות מצה, דהלא אין חיובא במצה אלא בליל ראשון של חג המצות וכדכתיבבערב תאכלו מצות“, ומצה כל שבעה רשות ולא מצוה, ובפסוק זה כתיבשבעת ימים תאכל עליו מצותלמען תזכור“.

אמנם יש להעיר לשיטת הגרא דמצה כל שבעה אף שאין בה חובה ממ יש באכילתה מצוה, דעמ לקיים מצוה זו צריך לכוין לטעמהלמען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים, ולשיטת הבכורי יעקב ללא כונה זו לא קיים את המצוה כלל, ולשיטת הפמג ממ חיסר מצוה לכתחלה, וצע.

ועוד יש להעיר מהכתובעשר תעשר את כל תבואת זרעךואכלת לפני האלקיך במקום אשר יבחר לשכן שמו שם מעשר דגנךלמען תלמד ליראה את האלקיך כל הימים” (דברים יד כבכג).

הרי שגם במצוה זו מצינו תכלית מפורשת, ולכאורה אין בין למען תלמד ליראה למשכ למען תזכרו, למען ידעו וכדו‘.

ולכאורה נראה דלשיטת הבח גם במצוה זו דאכילת מעש צריך לכוין תכליתה וענינה אלא דכיון דאין מצוה זו נוהגת בזמן הזה לא כתבו הבח, ודוק בכז.

אמנם יש לחלק בין אכילת מעש להני תלת לפי משכ התוסבבב (כא עב דה כי מציון) בשם הספרילמען תלמד ליראה וגוגדול מעשר שני שמביא לידי תלמוד לפי שהיה עומד בירושלים עד שיאכל מעשר שני שלו והיה רואה שכולם עוסקים במלאכת שמים ובעבודה היה גם הוא מכוון ליראת שמים ועוסק בתורה“. ועיש שהתוסהפליגו לומרלפי שהיה רואה קדושה גדולה וכהנים עוסקים בעבודה היה מכוון לבו יותר ליראת שמים וללמוד תורה“.

הרי לן דלא עצם אכילת מעשר שני היא שמביאה לידי יראה, אלא שבדרך עקיפה כשהיה שוהה בירושלים ורואה את גודל הקדושה היה מוסיף יראת שמים ושאני מציצית וסוכה ותפילין שבאופן ישיר מביאים לתוצאות המפורשות בתורה, ומסתבר דמעשר שני אף לשיטת הבח לא צריך לכוון למען תלמד ליראה דממילא ילמוד ליראה.

והנה כתב הפמג (סימן חמשז סקז) לפי דברי הבח דהה בפדיון הבן צריך לכוון לטעם המצוה דהלא מפורש בתורה (פרק יג פסוק יגיד) “וכל בכור אדם בבניך תפדה והיה כי ישאלך בנך מחר לאמר מה זאת ואמרת אליו בחזק יד הוציאנו הממצרים וכו‘”. וכיון שטעם המצוה מפורש בתורה תריך לכוון לו.

אך לדרכנו הנל אין זה ענין לדברי הבח דטעם יש כאן אבל תכלית אין כאן ואין הנידון דומה לראיה.

[מנחת אשר כללי המצות סימן יאות ה‘]

וכך גם לגבי מצות הקהל כתיב בה (דברים לא יב):

הקהל את העם האנשים והנשים והטף וגרך אשר בשעריך למען ישמעו ולמען ילמדו ויראו את האלהיכם ושמרו לעשות את כל דברי התורה הזאת“.

הרי דגם כאן כתיבלמען ישמעו ולמען ילמדו ויראו את האלהיכם“. אך נראה דגם במצוה זו מה דכתיב בה למען אינה אלא תוצאה דממילא, דכאשר יתקהלו כל ישראל במעמד אדיר לשמוע מה מלך ישראל קורא לפניהם דברי תוכחה מתוך ספר התורה, ילמדו לשמוע ולירוא את האל הגדול והנורא, ואין זה דומה לציצית תפילין וסוכה.

ועיין עוד מה שכתבתי במנחת אשר דברים (סימן פג), אם מצוה זו מוטלת על המלך, והציבור או אף על כל אחד מישראל, עיש, ואכמל.

בעבור זה עשה הלי בצאתי ממצרים

הנה פסוק אחד יש בסדר הגדה של פסח שחוזר על עצמו ארבעה פעמים בסדר ההגדהבעבור זה עשה הלי בצאתי ממצרים“. בתשובתנו לשאלת הרשע אומרים אנובעבור זה עשה הלילי ולא לו! וכך אנו אומרים לשאינו יודע לשאול בהיעדר שאלה מצדו. מפסוק זה למדנו שבכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא זה שיצא ממצרים, והוא המקור שאנו מצווים לספר ביציאת מצרים בשעה שמצה ומרור מונחים לפנינו. בעבור זה בשעה שיש מצה ומרור מונחים לפניך. וכאשר אמרו בכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא זה שיצא ממצרים שוב מתבססים אנו על הפסוק הזהבעבור זה עשה הלי בצאתי ממצרים“.

ובהכרח יש בפסוק זה מסר מרכזי בעבודת הלילה ויסוד גדול במצות סיפור יציאת מצרים.

ואכן כן, דכבר ביארנו פעמים רבות שזכירת יציאת מצרים וסיפורה צריכים להביא אותנו לידי קבלת עול מלכות שמים, ומקרא מלא דבר הכתובכי לי בני ישראל עבדים, עבדי הם אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים” (ויקרא כה נה), וכן אמרו חזל (פסיקתא זוטרתא במדבר קיג עא) “על מנת כן הוצאתי אתכם מארץ מצרים אלא כדי שתקבלו מלכותי“, ועינינו הרואות, דמכל פסוקי התורה שיש בהם זכירת יציאת מצרים בחרו אנשי כנסת הגדולה פסוק אחד שבו נקיים את מצות הזכירה כל יום ערב ובוקראני האלקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם לאלקים“.

וכבר הבאתי (עיין בגדשפ מנחת אשר) את מה שנחלקו הראשונים בביאור הפסוקבעבור זה עשה הלי בצאתי ממצרים” (שמות יג ח‘), דהלא מבואר בגמ‘ (פסחים קטז עב) בעבור זה, בעבור מצה ומרור. אך נחלקו הראשונים בביאור הדברים. הרמבן והרסג פירשו כונת הכתוב כאילו נאמרזה בעבורכלומר מצה ומרור שאנו אוכלים בשביל שעשה הלי בצאתי ממצרים. אך רשי מיאן בפירוש זה וכתב כדרכו לפי פשוטו של מקראבעבור זה, כדי שאקיים מצוותיו“. זה תכלית יציאת מצרים, כדי שנקבל עול מלכותו, נשמור מצוותיו ונקיים אותן.

ובכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא זה שיצא ממצרים, והוא זה שצריך לקבל עול מלכות שמים, להיות עבד נאמן להבקיום מצוותיו, חקיו ומשפטיו. ומשום כך אמרובשעה שמצה ומרור מונחים לפניך“, שהרי זה תכלית סיפור יציאת מצרים, לאכול את המצה ואת המרור לקיים מצוותיו ולדבקה בו.

כל ארבעת הבנים באים ומתישבים מסביב לשלחן ליל הסדר, כולם נהנים לשמוע ספורי יציאת מצרים, אך רק אחד מהם, הבן החכם מבין את תמצית הענין, הוא מבקש לדעת מה הן המצוות שעלינו לקיים, מה העדות החקים והמשפטים. הבן הרשע לעומתו אינו רוצה לדעת ואינו רוצה לשמוע, “מה העבודה הזאת לכם, מה הטרחה שאתם מטריחין עלינו בכל שנה ושנה” (ירושלמי פסחים עעב), וזה שאנו אומרים לובעבור זה עשה הלי בצאתי ממצריםהלא לא יצאנו ממצרים אלאבעבור זהכדי לקיים מצוותיו, ואם אינו חפץ בקיום המצוות והם עליו לעול ולטורח לא היה נגאל ועדיין היה עבד לפרעה במצרים, “לי ולא לו אילו היה שם לא היה נגאל“.

וכאשר ישב לו אותו הבן שאינו יודע לשאול, וגם לא יבין את אשר נספר לו לאשורו, גם לו נאמרבעבור זה עשה הלי“, אף אם לא יבין את עומק משמעותה של יציאת מצרים, ממ נחנכו לקיום המצוות שכן הם תכלית יציאת מצרים, שהרי בעבור זה עשה הלי בצאתי ממצרים.

Published March 30, 2023 - 8:03